Hosea 4:6

Hosea 4:6

Om denna blogg:

"Mitt folk går under i brist på kunskap".

Vems röst är det vi följer, på vem fäster vi vår blick?

VaksamhetPosted by Magnus N 2015-09-30 21:30:28

När jag började skriva på denna text så kom jag att tänka på en textstrof ur en progglåt ”… Vem i hela världen kan man lita på?”… som Hoola Bandoola Band skrev 1972 och uppträdde med tillsammans med Nationalteatern, som också blev en stor hitlåt. När jag sedan läste vad som står skrivet i låttexten så fastnade jag också vid den strof som jag har strukit under nedan och jag kände att det är just så här det är idag i många fall och framförallt ”Vem i hela världen kan man lita på”?

Vem Kan Man Lita På:

”När far och mor är döda och våra släktingar har ta’tt gift och alla våra vänner valt sig själva och våra lärare och fröknar har gått och dränkt sig med varann’ och nu när sömntabletterna har slutat hjälpa och när vår präst från konfirmationen står och pekar i det blå och ingen fattar om han visar vägen eller känner vilket håll vinden blåser på.

Då kommer halta Lotta hem till mig med rösten fylld av gråt och säger: Vem i hela världen kan man lita på?”…


Vem är det vi förtröstar på när livet och världen runtomkring oss krackelerar och faller sönder? Vem förlitar vi oss på? För när allt kommer omkring så är människan egentligen ingenting att lita på. Människan är en del av skapelsen och när skapelsen är på väg att falla sönder hur kan man då lättroget förlita sig, och förtrösta sig på något som är skapat liksom allt annat i skapelsen och som håller på att gå under? När man läser Guds Ord utan att varken lägga till eller dra ifrån då ser man att människan är ingenting att lita på. Det är självklart att det finns väldigt många kloka, visa och pålitliga människor som verkligen lever i Jesus Kristus och är ett redskap för Gud och är inlemmade i Kristi kropp. Men det är inte på grund av att de av sig själva är kloka och visa utan därför att de lever nära Gud genom Jesus och Ordet och låter den helige Ande får verka genom dem som deras vishet framträder.


Ords 2:6 ”Ty det är Herren som ger vishet, från hans mun kommer kunskap och förstånd”.

Ords 9:10 ”Att frukta Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd”.


Vi måste akta oss noga för att okritiskt svälja allt som förkunnas eller förmedlas till oss oavsett hur pålitlig och ”stor” en människa tycks vara i människors ögon. Även den mest beläste, erfarne och berömda människan måste man pröva för när allt kommer omkring så är den människan bara en liten ynklig människa, skapelse i skapelsen. Den svagaste länken i skapelsen är människan själv...

Här är fortsättningen på hela texten:

(Reviderad version)
/Magnus N.